Mostenitori declarati straini de succesiune. Consecinte.

Calitatea procesuala pasiva în cadrul Prestatiei tabulare. Paratii care nu sunt mostenitori nu pot incheia valabil o promisiune de vanzare. Lipsa calitatii procesuale pasive apare in momentul in care mostenitorii defunctului au fost declarati straini de succesiune prin certificatul de mostenitor.

 Art. 968 Cod civil

Judecatoria Caransebes a admis în parte actiunea civila a reclamantilor, a constatat ca prin înscrisul sub semnatura privata pârâta s-a obligat sa transmita reclamantilor dreptul de proprietate asupra imobilului, valideaza conventia si hotarârea tine loc de act autentic apt de intabulare.

Respinge actiunea fata de cei doi pârâti pentru lipsa calitatii procesuale pasive si cererea reconventionala pentru constatare nulitate absoluta conventie.

Pentru a hotarî astfel, instanta a retinut ca la data încheierii conventiei pârâtii aveau calitate de mostenitori legali ai defunctului dar, prin certificatul de mostenitor , au fost declarati straini de succesiune pârâtii CE si CR, calitatea de mostenitor prin acceptare tacita pur si simplu având doar pârâta SWE.

În aceasta situatie instanta a constatat lipsa calitatii procesuale pasive a pârâtilor CE si CR, întrucât odata ce au fost declarati straini de mostenirea defunctului proprietar tabular, nu mai subzista obligatia legala a acestora de a transmite dreptul de proprietate, promisiunea lor de înstrainare a unui bun asupra caruia nu mai au nici un drept, reprezentând o vânzare a bunului altuia.

Acest aspect nu afecteaza validitatea conventiei, mostenitoarea legala a defunctului proprietar tabular este semnatara conventiei si în temneiul disp. art. 968 si urmatoarele Cod civil, instanta a constatat întemeiata actiunea reclamantilor fata de aceasta pârâta. Cale de atac : Apel.