Partaj intre concubini. Dovada contributiei efective.

In cazul unui partaj intre concubini, fiecare parte trebuie sa dovedeasca ca a contribuit la dobandirea fiecarui bun. Partea care dovedeste ca a contribuit efectiv la dobandirea bunurilor va deveni proprietar exclusiv. Regimul comunitatii de bunuri se aplica doar sotilor, nu si concubinilor.

Prin actiunea civila înregistrata pe rolul acestei instante reclamanta M G, a chemat în judecata pe pârâtul C E, solicitând ca, prin hotarârea ce se va pronunta sa se dispuna iesirea din indiviziune cu privire la bunurile dobândite în perioada 1999-2006, perioada în care partile au trait in concubinaj. În motivare, reclamanta a aratat ca, începând cu anul 1999, a intrat în relatie de concubinaj cu pârâtul pâna în 2006, când a fost alungata. În aceasta perioada ei au dobândit, cu o contributie egala urmatoarele bunuri: grajd din boltari, acoperit cu placi de azbociment, perdea din lemn, acoperita cu placi de azbociment, acoperit cu tabla spatele pivnitei, refacut gardul din scândura noua, în proportie de 50%, 6 m.c. de lemne de foc, esenta stejar, un butoi de 6 dal, o badana de 20 dal., o caruta pe osie din fier, 5000 Kg porumbi stiuleti, 8000 Kg fân, 500 snopi coceni, 400 kg foi de porumb, 450 litri vin, 100 litri de tuica, 100 Kg ceapa uscata, 5 funii usturoi, 40 borcane a 0, 50 Kg cu dulceata, 4 borcane a 5 Kg cu castraveti în otet, 1000 Kg balegar de grajd, 2 porci a 20 Kg si, respectiv 80 Kg, 10 curci, 20 gaini, 5 rate lesesti, un plug din fier.

Reclamanta a mentionat ca toate aceste bunuri au ramas în domiciliul pârâtului si acesta refuza sa-i restituie unele din bunurile de stricta necesitate. La termenul din 16-01-2007, pârâtul a formulat întâmpinare si cerere reconventionala. Prin cererea reconventionala, pârâtul a solicitat ca reclamanta sa-i restituie doua bovine si doi vitei iar în situatia in care aceste animale nu mai exista sa plateasca contravaloarea lor. Pârâtul a mentionat ca prima bovina a achizitionat-o în martie 2004, când era gestanta, cu banii proveniti din vânzarea unui autoturism, proprietate personala, iar celelalte trei animale provin din prasila primei bovine. Toate aceste patru animale au fost însusite de reclamanta în momentul în care a parasit gospodaria. Prin întâmpinarea formulata, pârâtul a mentionat ca bunurile pe care aceasta le solicita a fi partajate, desi au fost realizate in perioada de concubinaj, ele au fost obtinute prin contributia sa exclusiva iar reclamanta neavând vreo contributie.

Au fost administrate urmatoarele probe: acte, martori, interogatoriu. Începând cu octombrie 2003, partile au intrat în relatii de concubinaj pâna în octombrie 2006. Reclamanta, prin cererea formulata, a solicitat ca sa se retina ca a avut o contributie egala cu paratul la dobândirea bunurilor mentionate in cererea reconventionala. Din declaratiile martorilor, instanta retine ca pârâtul a edificat grajdul, perdeaua, acoperit pivnita si refacut gardul, din materiale care existau în gospodaria sau cu materiale pe care acesta le-a cumparat cu banii sai. Tot martorii au au confirmat ca o parte din fan provenea de pe un teren al pârâtului pe care el l-a muncit, iar o parte l-a achizitionat de la niste persoane din localitate in schimbul muncii prestate de el. Caruta pe osii de fier a fost confectionata de pârât dintr-un vechi autoturism al ginerelui sau, iar rotile au fost cumparate din târg. Cele 400 kg de foi de porumb au fost primite de pârât de la fratele sau, iar porumbul provine de pe terenul aceluiasi pârât, teren ce a fost muncit in mare parte de fratele lui. Plugul de fier, conform declaratiei martorului VA, îi apartine acestuia, el împrumutându-l pârâtului.

Instanta a constatat ca, în momentul în care reclamanta a plecat de la pârât, aceasta a luat din gospodarie doua care de lemne, doi porci, curci, gaini, precum si cele doua vaci cu doi vitei. Pin rezolutia Parchetului de pe langa Judecatoria Balcesti, s-a stabilit ca în data de 22.10.2006, reclamanta impreuna cu sora sa si fiul ei, au luat din gospodaria pârâtului, bunurile care-i apartineau. În privinta celor doua vaci si doi vitei martorii au declarat ca dupa ce partile au intrat in concubinaj paratul a cumparat o vaca cu banii proveniti din vanzarea unui autovehicul. Celelalte bovine provin din prasila primei vaci, iar în momentul in care reclamanta a plecat de la pârât a luat aceste animale pe care ulterior le-a vândut deoarece nu le mai putea întretine. In perioada cat partile au fost in relatii de concubinaj reclamanta a împrumutat sume de bani de la diverse persoane din localitate pe care ulterior pârâtul le achita. Pârâtul are o pensie in cuantum de 493 lei, spre deosebire de reclamanta care nu are nici un venit, singurele venituri ale acesteia fiind pensia pe care cei doi minori o primesc. Desi reclamanta sustine ca obtinea venituri din munca pe care o presta cu ziua la diverse persoane din comuna, martorii nu au confirmat ca aceasta presta munca în mod regulat, ci participa numai în mod ocazional. Având în vedere ca, in cazul concubinilor nu se aplica disp.art.30 C. fam. privind comunitatea de bunuri, in cazul acestora este necesar sa se dovedeasca contributia la dobandirea fiecarui bun in parte precum si cota in care acesta a contribuit. Prezumtiile care exista in cazul comunitatilor de bunuri ale sotilor nu-si gasesc aplicabilitatea în cazul concubinilor astfel ca cel care pretinde partajarea trebuie sa-si dovedeasca efectiv contributia. Întrucat reclamanta nu a facut dovada ca a contribuit la dobandirea bunurilor sau edificarea constructiilor mentionate, instanta urmeaza sa respinga cererea acesteia de partaj ca neîntemeiata. În ceea ce priveste cererea reconventionala formulata de parat, instanta potrivit probatoriului administrat in cauza constata ca, cele doua bovine si cei doi vitei, sunt proprietatea acestuia, iar reclamanta în mod abuziv le-a luat si le-a înstrainat. Art. 480 C.civ., stabileste ca: „ proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut însa in limitele determinate de lege”.

În consecinta, instanta urmeaza sa admita cererea reconventionala si sa oblige pe reclamanta sa restituie paratului doua vaci si doi vitei, iar daca aceasta nu pot fi restituite in natura sa plateasca contravaloarea lor.