Loturi neegale. Atribuire in natura.

In cazul unui partaj judiciar, atunci cand expertiza a concluzionat ca terenul aflat in indiviziunea partilor poate fi lotizat si impartit in natura, in functie de cota-parte a fiecarui coproprietar, instanta de judecata trebuie sa faca aplicarea dispozitiilor art.728 cod civil si art.741 cod civil. Potrivit acestor dispozitii judecatorul este obligat ca la formarea si compunerea loturilor sa atribuie coproprietarilor, pe cat se poate, aceeasi cantitate de bunuri sau de creanta, de aceeasi natura si valoare.

Partajul in natura reprezinta regula, pentru ca legea se refera in primul rand la aceasta modalitate de impartire, cat si pentru necesitatea respectarii caracterului declarativ al partajului. Din acest punct de vedere, partajul trebuie sa consacre tot un drept de proprietate.

Prin urmare, daca este posibil sa se faca partajul in natura, chiar daca loturile sunt neegale, nu este admisibil ca instanta, fara consimtamantul copartasilor sa recurga la o alta modalitate de imparteala, in conditiile in care nicio parte nu a solicitat atribuirea in natura a intregului teren.