Vanzarea imobilului in procesul de partaj. Avantaje.

In cazul bunurilor comune supuse partajului, sotii isi pot exprima pozitia cu privire la atribuirea bunurilor in natura sau ca partajarea bunurilor sa se realizeze prin vanzare. In situatia in care niciunul dintre soti nu doreste atribuirea in natura a singurului bun imobil supus partajarii, instanta de judecata este obligata sa stabileasca, prin incheiere, modalitatea de partajare, respectiv daca partajarea se realizeaza prin vanzarea bunului de catre executorul judecatoresc ori prin buna-invoiala a partilor.

 

Stabilirea modalitatii de vanzare este obligatorie, dispozitiile prevazute de art. 673 Indice 11 alin.1, c.pr.civ. prevad in mod expres ca instanta sa dispuna asupra modalitatii de partajare prin incheiere. Astfel, partile din proces au posibilitatea sa se inteleaga asupra modului in care sa se realizeze vanzarea, respectiv asupra pretului si a modalitatilor de achitare a acestuia.

Desigur, este mult mai avantajos pentru parti sa se inteleaga asupra vanzarii bunului imobil decat in situatia in care bunul urmeaza sa fie vandut de catre executorul judecatoresc prin licitatie publica. In aceasta din urma situatie costurile vanzarii cresc substantial, pretul cu care se vinde imobilul este incert iar procedura de vaznare prin licitatie publica este greoaie si de lunga durata.