Tranzactie partaj bunuri comune, in timpul casatoriei, in frauda creditorului unuia dintre soti

Tranzactie de partajare a bunurilor comune, incheiata in timpul casatoriei, in  frauda drepturilor creditorului personal al unuia dintre soti. Nulitate absoluta. Admisibilitatea nulitatii hotararii de expedient.

 Prin tranzactia consfintita s-a convenit cu privire la partajarea bunurilor comune, parata primind ambele apartamente, iar paratul intelegand sa nu primeasca nicio sulta sau alta despagubire pentru cota sa din bunurile codevalmase realizate de cei doi soti in timpul casatoriei, iar dupa incheierea acestei tranzactii, cei doi soti s-au impacat in dosarul avand ca obiect divort, astfel ca invoiala sotilor apare ca fiind in timpul casatoriei cu privire la bunurile comune.

Tranzactia dintre cei doi soti este lovita de nulitate absoluta, intrucat este facuta in fraudarea intereselor creditorului reclamant, caruia paratul ii datoreaza o suma de bani, intentie evidenta atat timp cat paratul nu a primit nicio suma de bani drept sulta si niciunul din cele doua apartamente, devenind astfel insolvabil; este bazata pe o cauza ilicita - imbogatirea fara just temei - art.966 si urm. cod civil; este facuta in timpul casatoriei, nefiind urmata de divort, cu incalcarea art.36 alin.1 codul familiei.

Atat timp cat tranzactia dintre soti a fost anulata si sentinta care consfinteste aceasta invoiala trebuie anulata, potrivit art.272 cod procedura civila, invoiala alcatuind dispozitivul hotararii.

 

Trib. Teleorman, Sectia civila, decizia civila nr.184 din 10 octombrie 2007, irevocabila pron decizia civila nr.768 din 14 mai 2008 a C.A. Bucuresti, Sectia a III-a civila si pentru cauze cu minori si de familie