Imparteala nu trebuie sa defavorizeze nicio parte.

Imparteala bunurilor comune dobandite de catre soti in timpul casatoriei trebuie sa se realizeze conform dispozitiilor prevazute de art.741 cod civil, dispozitii care prevad ca " la formarea partilor, trebuie sa se dea in fiecare parte, pe cat se poate, aceeasi cantitate de mobile si imobile, de drepturi sau de creante de aceeasi natura si valoare".

Potrivit art.742 cod civil " inegalitatea partilor date in natura se compenseaza prin bani".

In consecinta, este gresita hotararea instantei prin care se atribuie toate bunurile mobile si imobile, datorii comune, in lotul reclamantului, in considerarea faptului ca reclamantul are sub ingrijirea sa un minor. Imprejurarea ca reclamantul este pensionar, ca in lotul sau au fost atribuite si cele doua imprumuturi contractate in timpul casatoriei, ca nu realizeaza alte venituri, sunt elemente care creeaza o situatie impovaratoare doar pentru reclamant.

Pentru a se pronunta o hotarare corecta, instanta trebuia sa tina seama ca fiecare parte sa primeasca, pe cat se poate, aceeasi cantitate de bunuri mobile si imobile de drepturi sau de creanta, de aceeasi natura si valoare, pentru a se evita impovararea numai a uneia dintre parti.