Putred de bogat, un copil sta la orfelinat.

Soarta unui copil in virsta de numai cinci ani, "vinat" de mai multe familii pentru ca este singurul beneficiar al unei averi importante, dupa moartea parintilor sai, se afla in miinile conducerii Primariei sectorului 2 al Capitalei.

Destinul lui Robert - al carui nume de familie este pastrat secret din motive de siguranta - s-a schimbat , cind a ramas orfan si bogat.

Legea spune ca minorii nu au dreptul sa isi administreze singuri bunurile atunci cind isi pierd parintii sau tutorii.

Tot prevederile legale stipuleaza faptul ca statul - in cazul de fata Primaria - trebuie sa gaseasca copilului ramas orfan un tutore, astfel incit cineva sa aiba grija de el, dar si de bunurile mostenite.

In aceste conditii, legatura dintre tutela si mostenire pare a fi unul dintre motivele pentru care mai multe familii il "vineaza" pe Robert, formulind cereri pentru adoptia micutului. Dupa moartea parintilor, Robert a ramas in grija singurelor sale rude apropiate - bunica si o matusa.

Parintii sai si-au pierdut viata intr-un tragic accident de circulatie, undeva pe autostrada Bucuresti - Ploiesti. La acea vreme, copilul se afla la bunicii din partea mamei, intr-o localitate din judetul Constanta, din cauza neintelegerilor dintre parinti, care - potrivit unor surse neoficiale - urmau sa se desparta.

Potrivit acelorasi surse, copilul urma sa fie incredintat mamei, in ciuda demersurilor facute de avocatii tatalui pentru obtinerea tutelei copilului. Un alt motiv pentru care copilul se afla mai tot timpul in preajma rudelor de la Constanta era si acela ca parintii lui erau mai mult plecati in strainatate, unde aveau afaceri.

Familia copilului detinea o avere importanta, obtinuta din afaceri, care consta in terenuri, imobile si in mai multe magazine. Rude aparute din senin Imediat dupa moartea parintilor, mai multe familii - atit rude din partea tatalui si a mamei, cit si alti apropiati ai familiei - care pina la acea vreme nu prea aveau tangente cu familia, au inceput sa se intereseze de soarta copilului. Interes legat insa nu de modul in care Robert suporta pierderea parintilor, ci de impresionanta avere de care ar fi beneficiat oricine ar fi obtinut tutela acestuia.

Copilul a fost supus unui asediu de vizite si cadouri din partea rudelor, care mai de care incercind sa-i faca pe plac pentru a-l cistiga. Insa micutul se simtea fericit si protejat alaturi de bunica sa, la Constanta. Fericirea micutului alaturi de bunici s-a sfirsit insa la scurt timp dupa ce a ramas orfan. O familie "preocupata" de soarta micutului a sesizat Primaria sectorului 2 (pe raza careia erau domiciliati parintii copilului) asupra faptului ca un minor ramas orfan se afla in grija unei «persoane straine» (bunica) din punct de vedere legal. Lucru care, din pacate, s-a dovedit a fi adevarat. Surse din cadrul primariei sectorului 2 au declarat ca persoana care avea grija de copil nu avea nici un grad de rudenie cu minorul orfan.

Femeia, care o crescuse si pe mama micutului, traia in concubinaj cu bunicul copilului, ceea ce - conform legii - nu-i confera dreptul de tutela si nici de administrare a averii mostenite de copil decit in urma unei anchete sociale.

Copilul, preluat de autoritati In ciuda protestelor bunicii, dar si a copilului, care se simtea fericit si protejat alaturi de aceasta, minorul a fost preluat de autoritati. El a ajuns, de citeva zile, in Capitala, de unde a fost preluat de Directia pentru Protectia Copilului (DPC). Micutul se afla in grija unei familii de asistenti maternali, angajati ai DPC - sector 2, pentru ca pina acum nu a fost desemnata o persoana care sa aiba grija de el si de averea mostenita.

Aceasta trebuie numita, conform legii, de primarul localitatii pe raza caruia domiciliaza copilul. Surse oficiale au declarat ca familia care a sesizat primaria asupra situatiei copilului urma sa beneficieze si de tutela acestuia, inclusiv de dreptul de administrare a averii pe care a mostenit-o si care se ridica - potrivit expertizei asupra bunurilor facute de Politie - la aproape doua milioane de dolari.

Parintii copilului detineau o afacere prospera in unul din complexele comerciale en-gross bucurestene, dupa cum au precizat sursele citate. Cazul copilului a ajuns in atentia conducerii Primariei sectorului 2, care a dispus revizuirea deciziei de acordare a tutelei asupra copilului. "Exista foarte multe persoane care doresc sa il ia in ingrijire acest copil.

Din cite am inteles, Autoritatea Tutelara urma sa perfecteze actele pentru incredintarea minorului. Situatia s-a schimbat in momentul in care am aflat ca minorul ar fi mostenitorul unei averi fabuloase si, de aceea, cazul a devenit extrem de dificil. Trebuie vazut mai intai interesul copilului si nu cel al familiilor care vor sa-l ia in ingrijire. Nu intotdeauna stim care sint intentiile lor adevarate, chiar daca la inceput par de toata increderea. Vom face o analiza foarte serioasa si o ancheta sociala amanuntita in cazul acestui copil, pentru ca el sa fie incredintat acelei familii care ii apara interesele", a declarat primarul sectorului 2, Neculai Ontanu.

Primarul a precizat ca exista doua forme prin care copilul poate fi incredintat unei familii. Prima este tutela, care se obtine prin dispozitia primarului si care ofera, pe linga responsabilitatea privind cresterea si educatia copilului, si dreptul de a administra averea pe care acesta a mostenit-o.

O alta forma de preluare a minorului este adoptia, mult mai complexa, care se decide de o comisie mixta a primariei, in baza unei anchete sociale amanuntite. In cazul acesta, infierea limiteaza drepturile familiei adoptive asupra bunurilor mostenite de minor dupa moartea parintilor, acestea fiind conservate pina cind copilul va ajunge la virsta majoratului.

O a treia varianta ar putea fi luata in calcul, in cazul in care nici una din familiile care isi disputa copilul nu-si pot dovedi bunele intentii, a spus primarul. El a spus ca minorul ar putea, eventual, fi lasat in grija unui asistent maternal profesionist, fara ca cineva sa aiba dreptul de a opera asupra averii.

Si institutia Avocatului Poporului s-a implicat in acest caz, recomandind Primariei sectorului 2 al Capitalei sa incredinteze copilul bunicii materne, care locuieste in Constanta, intrucit ea l-a si crescut pina la aceasta virsta.

De fapt, sustine Avocatul Poporului, persoanele legal indreptatite sa aiba grija de Robert sint bunicii, in urma decesului parintilor.