Norme noi in cazul divorturilor transfrontaliere

Ministrii de justitie din UE, reuniti in cadrul Consiliului, au adoptat la data de 3 decembrie 2010, un acord de clarificare si simplificare a normelor aplicabile in cazul divorturilor transfrontaliere, potrivit unui comunicat de presa al CE.

Normele se vor aplica initial in 14 state membre, printre care si Romania, insa celelalte state vor putea sa adere la aceaste norme in viitor. Astfel, este pentru prima oara cand se utilizeaza mecanismul de „cooperare consolidata”, ca urmare a cererii introduse de catre noua state membre.

Noua legislatie vizeaza, printre altele:

1. dreptul pentru cuplurile cu nationalitati diferite de a-si alege din timpul casatoriei legislatia nationala aplicabila in caz de divort;

2. mai mult control asupra separarii acestora;

3. o metoda comuna pusa la dispozitia instantelor de judecata pentru a decide cu privire la legislatia nationala aplicabila in cazul in care sotii nu ajung la un acord.

Aceaste aspecte nu vor avea niciun impact asupra capacitatii statelor membre de a defini casatoria.

Normele vor trebui aprobate de catre Parlamentul European, iar in cazul unui aviz favorabil, acestea vor intra in vigoare in termen de 18 luni de la data adoptarii.

Vicepresedintele CE si comisarul pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie a afirmat: „Acordul de astazi va face viata mai usoara pentru cuplurile care se confrunta cu divorturi internationale, va reduce stresul si va contribui la protejarea sotului mai vulnerabil.”