Mostenirea vacanta in noul cod civil

Daca nu exista mostenitori legali si nu exista testament, bunurile unei persoane care a decedat trec in proprietatea statului.


Regulile cu privire la mostenire sunt aceleasi in noul Cod Civil, in cazul mostenirii vacante, adica fara mostenitori, bunurile revin comunei, orasului sau municipiului pe raza caruia se aflau in momentul deschiderii succesiunii.

In caz de mostenire vacanta, la mostenire va veni statul. (...) La mostenire intra bunurile omului active si pasive, cum ar fi datorii sau bunuri mobile, mobila, televizor, masina si alte obiecte.

O prevedere noua, inclusa in articolul 1.137, este ca in cazul in care, in termen de 1 an si 6 luni de la deschiderea succesiunii, nu se prezinta niciun mostenitor pentru a revendica mostenirea, notarii ii someaza sa se infatiseze, astfel incat bunurile sa nu ramana fara succesori.

Sunt intalnite cazuri atunci cand nu exista niciun mostenitor. In ultimii ani au inceput oamenii sa isi faca testament, pentru ca pana acum, mai ales pana in anii '90 si nu prea se practica. De multe ori exista si opinia gresita ca se poate face doar la notar si costa bani. Oamenii trebuie sa stie ca un testament poate fi facut si scris de mana, de catre o persoana care indeplineste conditiile de validitate.

Exista patru clase de mostenitori, in prima categorie fiind copiii si nepotii defunctului, acestia fiind primii care au dreptul la mostenire. In categoria a II-a de mostenitori intra ascendentii privilegiati, precum parintii, iar in categoria a III-a ascendentii ordinari, precum bunicii si strabunicii. Ultima clasa de mostenitori sunt colateralii ordinari.

Clasa I de mostenitori inlatura de la mostenire toate celelalte clase. Daca persoana decedata nu a avut descendenti vor veni la mostenire urmatoarele clase de mostenitori. Daca nu exista descendenti si ascendenti se imparte averea intre frati.