De ce se tem barbatii?

De ce se tem barbatii de casatorie?

 

Am tot auzit ca barbatii sunt cei care se tem de casatorie mai mult decat femeile. Motivele sunt de multe ori unele banale si se trag probabil din calitatile de independenta care domina mai mult barbatul decat femeia.

Eu cred ca teama de casatorie a barbatilor se datoreaza in special influentabilitatii pe care societatea o are asupra omului. Asa cum majoritatea barbatilor sunt microbisti, urmarind cu sufletul la gura un meci de fotbal ori, mai rau, avand iesiri violente fata de cei din echipele adverse, probabil in aceeasi masura sunt influentati si de conceptul prea comun privind teama barbatilor de casatorie. Fiecare are dreptul la opinie, astfel ca nu trebuie sa il bata nimeni pe cel care sustine o alta echipa de fotbal (nimeni nu castiga altceva decat vanatai si alte traumatisme). De asemenea vestimentatia in culorile echipei respective este mai mult o reclama gratuita decat un mod de promovare a propriei personalitati. Cu toate ca nu au nici un castig, totusi majoritatea barbatilor continua sa sustina unele echipe ca si cum ar fi bunurile lor personale. O implicare prea mare, care se naste din influenta societatii ci nu din placerile personale.

Imaturitatea unor barbati atrage aceasta teama privind relatiile serioase. Cand spun imaturitate nu ma refer obligatoriu la varsta sau performate profesionale, ci la faptul ca inca nu se cunosc, nu stiu ce vor, ci doar cred ca au unele placeri. Facand un sondaj printre celibatarii cu varste medii, am descoperit principalele motive care stau la baza temerii de legalizare a unei relatii.

Neincrederea fata de femei

Barbatii, ca si femeile, iubesc frumosul. Isi doresc o femeie frumoasa, care sa ii incante atat cu prezenta si imaginea ei, cat si cu gesturile si atentia pe care le-o acorda. Insa o astfel de femeie frumoasa si inteligenta este tinta multor barbati, printre care se numara si unii "mai buni". Astfel se instaleaza gelozia si teama de infidelitate din partea femeii. Se instaleaza o neincredere ce "pune piedica" elanului spre casatorie.

Varsta poate fi importanta

In adolescenta baietii au nevoie de situatii care sa le ridice nivelul adrenalinei si care sa le ofere placeri intense, chiar daca sunt de scurta durata. Mai mult, curiozitatea ce insoteste fiinta umana ii face sa isi doreasca un numar suficient de femei. Astfel, experimentand, afla ce anume le place, isi cunosc limitele relationale si isi definesc "gusturile". Este firesc ca in jurul varstei de 20 de ani un baiat sa nici nu se gandeasca la casatorie. Mai tarziu insa, cand isi doresc o realizare profesionala, materiala si sentimentala, relatiile fara viitor nu mai prezinta o tinta. Totusi, o casatorie esuata in anii tineretii le poate naste temeri fata de casatorie suficient de mari incat sa nu mai incerce a doua oara.

O problema serioasa: banii

Multi se tem de ideea impartirii bunurilor, mai ales atunci cand ei sunt cei care muncesc pentru ele. Casatoria poate insemna si partaj, idee care nu le surade.

Anturajul

Cercurile masculine sustin celibatul, apreciind un numar cat mai mare in lista celor cucerite. Cercurile feminine insa sustin casatoria, relatiile serioase, stabilitatea. Iata deci idei ce se implementeaza in ideologia fiecaruia intr-un mod inconstient si care poe avea drept rezultat dorinta femeilor de a avea o relatie stabila, de a iubi, si cea a barbatilor de a "experimenta".

Teama de a nu se simti "invadati"

A imparti viata cu cineva inseamna a imparti obiceiurile zilnice, atentia si toata viata intima. De multe ori barbatii se simt "invatati" in spatiul personal si este posibil sa nu fie pregatiti pentru o astfel de situatie.

Complexul "Dar daca?"

Nimeni nu are siguranta viitorului. Acum iubesti pe cineva, insa mai tarziu va ramane in sufletul tau aceeasi persoana? Daca va aparea o alta femeie de care se va indragosti nebuneste? Ce se va intampla atunci? Daca exista si copii la mijloc? De altfel, orice actiune implica riscul insuccesului. Insa succesului ii place efortul si riscul.

Situatia financiara

De multe ori este posibil ca un barbat sa nu faca marele pas tocmai pentru ca nu are o situatie financiara stabila, nu este pregatit financiar pentru a sustine o familie sau pentru a o cere in casatorie in cazul in care considera ca nu ii poate oferi tot ceea ce merita. Atunci intervine asteptarea, care, uneori, se incheie jurandu-si dragoste eterna.

Experienta... familiala

Uneori modelul parintilor poate influenta un barbat, acesta putand avea impresia ca nici o casnicie nu aduce ceva bun. Mai mult, responsabilitatile pe care le presupune o familie pot fi uneori prea mari fata de dorintele lui de moment. Atasarea excesiva de familie sau de mama, precum si posibilele influente negative ale acesteia privind "eventuala" nora il indeparteaza de iubita.

Probabil ca cel mai important motiv ce sta la baza temerii de casatorie este nesiguranta. Totusi dragostea invinge teama si ii determina sa paseasca in fata altarului alaturi de iubita in speranta de a fi fericiti.