Divortul in NCC ( noul cod civil)

Cum poti sa divortezi in trei pasi simpli

Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.

Primul pas: sotii trebuie sa se inteleaga la toate detaliile

Astfel, daca se inteleg, sotii pot alege sa puna capat casniciei fie pe cale administrativa, fie pe cale notariala.

Potrivit NCC, daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort.

Inovatia absoluta este ca notarul poate desface casatoria si cand exista copii minori.

Insa, divortul prin aceasta procedura poate fi pronuntat doar daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Pasul nr. 2: Depunerea cererii de divort

Potrivit reglementarilor din NCC, sotii depun impreuna cererea de divort, urmand ca, dupa inregistrarea documentului, sotii sa beneficieze de un termen de reflectie de 30 de zile. In acelasi timp, la notarul public cererea de divort se poate depune si prin mandatar cu procura autentica.

Pasul nr. 3: Divortul propriu-zis

Dupa expirarea termenului de 30 de zile, sotii se prezinta personal in fata ofiterului de stare civila sau a notarului public, care verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat, se arata in NCC.

Astfel, daca sotii sunt determinati sa puna capat casniciei, se va elibera certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.

Totusi, in situatia in care sotii nu se inteleg asupra numelui, asupra exercitarii in comun a drepturilor parintesti, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata. Potrivit NCC, “solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti”. In astfel de cazuri, sotii nu pot obiecta, neexistand o cale de atac, insa acestia se pot adresa, pe cale separata, instantei competente pentru prejudiciului prin refuzul abuziv al ofiterului de stare civila sau notarului public de a constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor.