De la 1 ianuarie 2011 divortul se poate face si la notar

Mica reforma din justitie a reformat in totalitate procedura divortului. Noua lege prevede stimularea partilor sa solutioneze conflictele in afara cadrului judiciar. „Foarte multe procese comerciale si cele care vizeaza familii care se despart sunt impinse catre un proces de mediere, mai ales cand nu sunt probleme in divergentele legate de patrimoniu si de copii”, a explicat si presedintele Traian Basescu atunci cand a promulgat aceasta lege.

Legea statueaza introducerea divortului pe cale administrativa, prin prezenta la notar, care poate valida divortul inclusiv prin impartirea bunurilor. „Aceasta ultima prevedere intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al legii, nu la 30 de zile cum intra toate celelalte prevederi.

Astfel, in curand daca ambii soti vor sa se desparta, divorturile vor fi si ieftine si scurte. De fapt, vor fi total diferite. Va fi suficienta o vizita la notar, nu la judecator.

Modificarile aduse prin Legea nr.202/2010 mai privesc si conditiile si procedura divortului prin acordul partilor. Prin noile modificari, sotii vor putea divorta chiar daca au copii mici sau nu s-a implinit inca un an de la casatorie.

Judecatorii spun ca aceste schimbari sunt bune mai ales pentru ca instantele sunt aglomerate cu dosare. „Sunt in regula aceste modificari, nu se mai aglomereaza instanta cu dosare. Sunt aproape de realitate aceste modificari si de tendintele actuale“, a afirmat judecatoarea Andreea Pascaru, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Focsani.

Cei care vor dori sa divorteze de comun acord vor avea doua posibilitati in perioada urmatoare. Fie se vor adresa instantei, fie vor divorta in fata ofiterului de stare civila sau a notarului. Divortul in fata instantei nu poate fi admis daca unul dintre soti este pus sub interdictie.

„Daca unul dintre soti este sub interdictie judecatoreasca se considera ca nu are discernamant“, a adaugat judecatoarea Andreea Pascaru.

In cazul in care sotii se vor adresa ofiterului de stare civila sau notarului public nu trebuie sa aiba copii minori nascuti din casatorie sau adoptati. Cererea de divort se depune de cei doi soti. Notarul sau ofiterul de stare civila le vor acorda termen de 30 de zile, in cazul in care cei doi se vor razgandi si isi vor retrage cererea. Cand vor reveni in fata ofiterului, vor preciza daca staruie in desfacerea casatoriei si li se va elibera certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune asupra culpei vreunuia dintre soti.

In cazul in care sotii nu se inteleg cu privire la numele de familie pe care sa il poarte dupa desfacerea casatoriei, ofiterul ar putea sa le respinga cererea de divort si sa ii indrume la instanta de judecata. Impotriva refuzului ofiterului de respingere a cererii nu exista cale de atac.

Casatoria poate fi considerata desfacuta din ziua cand hotararea prin care se va pronunta divortul va ramane irevocabila, respectiv la data eliberarii certificatului de divort.

Procedura noii legi stabileste faptul ca din luna ianuarie se merge la notar si daca ambii parteneri sunt de acord cu divortul, se elibereaza pe loc un certificat. Beneficiaza de discretie, timpul este mult mai scurt, si costurile vor fi mult mai reduse fata de ce sunt acum in instanta. Uniunea Notarilor vorbeste de costuri care incep de la 100 de lei, in functie de complexitatea divortului.