Criterii de evaluare ale unui apartament.

CRITERII PENTRU CALITATEA ALEGERII DVS.

De multe ori in cadrul aceleiasi cladiri, apartamente cu dotari identice variaza in calitatea locuibila pe care o ofera datorita expunerii diferite la lumina, a regimului termic diferit, si a accesului, pentru a enumera doar cateva din aceste criterii.

Variatii calitative si mai mari apar cand se iau in considerare amplasamentul si dotarile urbane din vecinatate. In aceasta sectiune va prezentam o cateva din cele mai importante criterii care determina adevarata valoare a unei locuinte si potentialul ei de a va pune la dispozitie un confort ridicat pe toate segmentele vietii cotidiene.

Dincolo de cuvintele cheie pe care le gasiti in toate descrierile de locuinte, criteriile de mai jos pot amplifica sau diminua substantial valoarea si utilitatea unui apartament:

AMPLASAMENTUL

Amplasamentul are atat un aspect subiectiv cat si unul obiectiv. Apropierea de locul de munca, de scoala, de punctele de interes pe care le frecventati in mod curent poate adauga un element de comfort suplimentar vietii Dvs de zi cu zi. Situarea intr-o zona cu o varietate de puncte de aprovizionare, servicii, puncte de agrement, unitati scolare si medicale este un element care creste si mentine valoarea de investitie a apartamentului Dvs.

CAILE SI MIJLOACELE DE LEGATURA

Usurinta cu care puteti accesa orice zona a orasului sau din imprejurimi este un alt element de functionalitate asociat cu locuinta Dvs. Accesul direct si imediat spre centru, si conexiunile de transport spre o varietate de alte zone, precum si localizarea in reteaua stradala va ofera optiunea unor activitati diverse si va permite sa economisiti timp.

POLUAREA

Poluarea aerului, a apei sau sonora pot reduce substantial calitatea unei locuinte. Un acces facil si cai de legatura rapide fara un sacrificiu din punctul de vedere al poluarii este o calitate oferita de un numar relativ limitat de locatii.

PARTITIONAREA INTERNA A SPATIULUI

O partitionare interna bine gandita poate sa va ofere posibilitatile de locuire ale unui apartament mult mai mare dar cu partitionare mai putin reusita. Spatiile 'moarte', circulatiile inguste si spatiile inaccesibile pot sa reprezinte o inconvenienta in activitatile cotidiene, si pot sa transforme portiuni ale locuintei in suprafete care raman practic rar utilizate sau neutilizate. De asemenea este important ca inainte de a face o alegere sa va imaginati modul in care propriul Dv. mod de viata se aliniaza cu structura locuintei si genul de spatii pe care le ofera.

REGIMUL TERMIC

Regimul termic este un aspect care afecteaza atat confortul cat si bugetul unei familii. In afara centralei termice, este indicat sa luati in considerare o serie de elemente aditionale importante: Un apartament insorit poate sa adauge o cantitate substantiala de energie calorica in sezonul rece si astfel sa diminueze consumul de gaz. Calitatea izolarii peretilor, a tamplariei si numarul peretilor cu expunere exterioara directa pot de asemenea diminua sau creste balanta energetica a locuintei Dvs. Eliminarea pierderilor va permite sa mentineti un regim termic confortabil pentru o durata mai lunga, atat in timpul iernii cat si in timpul verii.

ILUMINAREA NATURALA

Iluminarea naturala depinde atat de orientarea apartamentului cat si de suprafata ferestrelor. Pe langa economiile de energie electrica, o iluminare naturala adecvata este un element care are un impact major asupra tonusul psihic si asupra sanatatii in general. Nu mai putin important este faptul ca iluminarea naturala se coreleaza pozitiv cu regimul termic, si poate astfel contribui aduce contributii suplimentare indirecte la comfortul Dvs.

REGIMUL FONIC

Regimul fonic este influentat atat de zgomotul de fond exterior, cat si de sursele se zgomot interne: ascensoare, garaje situate imediat sub locuinta, conducte etc. Evaluarea acestor aspecte impreuna cu evluarea izolarii fonice a apartamentului reprezinta elemente cheie care pot evita o sursa de discomfort majora pentru locatarii unui apartament.

INSTALATIILE

Instalatiile la randul lor trebuie considerate din mai multe puncte de vedere. Eficienta este atat un factor de comfort cat si un factor de cost in exploatarea locuintei. Fiabilitatea va va asigura o utilizare continua, fara intreruperi nedorite, in special in perioadele cu conditii adverse. Capacitatea este un element important, care din pacate este rareori luat in considerare. Conducte de aductiune cu debit redus si absenta instalatiilor de pompare va pot afecta debitul de apa sau gaz. Deficiente similare va pot afecta consumul de electricitate. In fine, gama instalatillor va poate pune la dispozitie servicii suplimentare cum ar fi cablul TV sau conexiunea rapida Internet fara nevoia unor costuri suplimentare de instalare si a inconvenientelor aferente.