Ai gresit fata de sot, platesti despagubiri

Divortul din culpa este prevazut de NCC ( noul cod civil ) ca fiind pronuntat atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Instanta poate pronunta divortul din culpa exclusiva sau, cand probele din dosar conduc in aceasta directie, din culpa comuna.

Cu titlu de noutate absoluta, in situatia in care culpa exclusiva apartine in totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388 din Codul Civil, respectiv dreptul la despagubiri. Pentru astfel de situatii, in NCC a fost introdus dreptul la despagubiri.

Prin noile reglementari, stabilirea culpei nu mai este lipsita de eficienta. Astfel, daca pana acum exista un avantaj emotional, de acum se introduce dreptul la despagubiri.

Astfel, potrivit noilor prevederi, sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Aceasta solicitare va fi solutionata de instanta de tutela prin hotararea de divort.

O alta prevedere din NCC da posibilitatea sotului reclamant de a solicita plata unei prestatii care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita.

Insa, prestatia compensatorie se poate acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani. In plus, sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere si pensia de intretinere. Prestatia compensatorie poate fi stabilita in bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori in natura, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care apartin debitorului.

Prestatia compensatorie nu se va putea solicita decat odata cu desfacerea casatoriei. La stabilirea prestatiei compensatorii se va tine seama atat de resursele sotului care o solicita, cat si de mijloacele celuilalt sot din momentul divortului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum si de orice alte imprejurari previzibile de natura sa le modifice, cum ar fi varsta si starea de sanatate a sotilor, contributia la cresterea copiilor minori pe care a avut-o si urmeaza sa o aiba fiecare sot, pregatirea profesionala sau posibilitatea de a desfasura o activitate producatoare de venituri.

Cuantumul prestatiei poate fi modificat de instanta, proportional cu mijloacele debitorului si resursele creditorului.

NCC prevede ca prestatia va inceta prin decesul unuia dintre soti, prin recasatorirea sotului platitor sau cand sotul beneficiar obtine resurse de natura sa ii asigure conditii de viata asemanatoare celor din timpul casatoriei.

Prin folosirea de catre legiuitor a mecanismelor mai sus mentionate, expectanta logica este sa sesizam temperarea unor comportamente nepotrivite in cadrul familiei, care ar putea conduce la stabilirea unei culpe exclusive in desfacerea casatoriei.